Spring naar inhoud
  • weizigt

    Dordt aan Zet

Dordt aan Zet

Welkom op de site van Dordt aan Zet. Hier vind je informatie over participatie en over de mogelijkheden van web.
Contact? Mail naar de redactie.
Home Nieuws en publicaties Nieuwsarchief Meer te zeggen over je leefomgeving

Meer te zeggen over je leefomgeving

site LSA


Extra instrumenten om Nederlanders lokaal meer inspraak en zeggenschap te geven. Dat biedt het Rijk aan gemeenten in Nederland om het zogenoemde right to challenge verder te ontwikkelen. Dat meldt Thijs van Mierlo op de site van het LSA.


Minister Kajsa Ollongren maakte dat deze week bekend met een brief aan de Kamer. Het LSA, een landelijk netwerk van bewonersgroepen, is initiatiefnemer van right to challenge in Nederland. Zij zien dat als een belangrijk onderdeel van een breder pakket aan buurtrechten.
"Nu het ook in het regeerakkoord staat vinden we het erg belangrijk dat hier ook invulling aan wordt gegeven om iedere actieve bewoner in Nederland middelen in handen te geven om bij hun gemeente aan te kloppen met hun plannen om hun directe omgeving mooier, zorgzamer en sterker te maken", zo schrijft Van Mierlo in zijn artikel.


Inspiratie

Meer dan zeventig gemeenten zijn al bezig met right to challenge. Een inspiratiegids, regionale bijeenkomsten, maatwerkadvies en een servicepunt voor vragen moeten alle gemeenten steun bieden om right to challenge verder vorm te geven.

LSA is betrokken bij die regionale bijeenkomsten, het servicepunt en Communities of Practice voor ambtenaren en bewoners.


Meer weten?

Het Rijk werkt samen met VNG en gemeenten een modelverordening right to challenge uit. Ook wordt ingezet op de modernisering van de inspraakmogelijkheden in de Gemeentewet.


Lees verder in het artikel op de site van het LSA, met links naar onder andere de brief aan de kamer.